Oma aika on tärkeätä vanhemman hyvinvoinnille ja jaksamiselle

Vanhemman voimavarat, vanhempi ota omaa aikaa. Oivallus Akatemia, Hanna Poikkilehto

Tässä blogi artikkelissa pohdimme oman ajan tärkeyttä vanhemman jaksamiseen. Kirjoituksen lopussa on myös Hyvän olon hetki- harjoite, jonka avulla vanhempi voi lisätä arkeensa hyvää oloa tuottavia asioita.

Olen vanhempi, voinko ottaa omaa aikaa?

Pohdimme useiden asiakkaideni kanssa vanhemmuutta, vanhemman voimavaroja, sekä vanhemman jaksamista. Moni vanhempi kipuilee oman ajan vähyyden kanssa, mikä varmasti onkin useiden vuosien ajan ihan todellinen haaste, kunnes lapset kasvavat isommiksi. Osa vanhemmista kuitenkin selkeästi pelkää ottaa itselleen omaa aika, koska he pelkäävät sen vaikuttavan lapsiin haitallisesti. Minulta on työssäni terapeuttina kysytty, että voiko vanhempi ottaa omaa aikaa ja että kuinka paljon sitä uskaltaa ottaa. Vastaan tässä nyt tähän kysymykseen vanhemman omasta ajasta.

Haluan antaa kaikille vanhemmille nyt synninpäästön. Lapsesi ei mene rikki siitä, että vietät välillä aikaa vain itsesi kanssa. Uskon vakaasti siihen, että jokaisesta vanhemmasta tulee entistä parempi vanhempi, kun hän on levännyt ja saanut tehdä jotakin itselleen mielekästä. 

Mitään yhtä oikeaa vastausta tähän kuinka paljon omaa aikaa voi ottaa, ei ole. Tämä riippuu niin jokaisen yksilöllisestä tarpeesta omaan aikaan, lapsen iästä, ja lapsen hoidon järjestymisestä siksi ajaksi. Kuitenkin olisi hyvä, että jokainen vanhempi uskaltaisi välillä ottaa itselleen sitä omaa tilaa.

Kun tulemme vanhemmiksi  uppoamme usein siihen vanhemmuutteen tosi kokonaisvaltaisesti.  Tarpeemme eivät kuitenkaan katoa. Vanhempina usein laitamme lapsen tarpeet omamme edelle, mikä usein onkin tärkeää ja perusteltua, mutta pidemmässä juoksussa myös vanhemmankin omien tarpeiden olisi hyvä kuitenkin täyttyä jollakin tavalla, jotta jaksamme olla lapsillemme hyviä vanhempia. 

Vanhemman tehtävä on myös näyttää lapsilleen mallia siitä, että on tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Jos vanhempi tekee asioita, joista nauttii, niin lapset oppivat, että jokaisella on oikeus omaan aikaan ja omiin kiinnostuksen kohteisiin. Monet meistä ovat saattaneet saada kotonaan kasvatus mallin, jossa jatkuvasti ollaan tekemässä jotakin. Suorittamassa. Tällöin kun vanhempi suorittaa, niin suorittamisen malli tarttuu myös lapsiin. Parempi malli kuitenkin olisi opettaa lapselle, että aina ei tarvitse olla suorittamassa, vaan jokaisella on oikeus myös rauhalliseempaan tahtiin ja lepoon.

Viimeisen vuoden aikana on uutisoitu siitä, että länsimaalaiset ja varsinkin Suomalaiset vanhemmat ovat todella uupuneita. Myös vanhemmuuteen voi uupua. Osa meistä suorittaa vanhemmuutta hampaat irvessä, niin että arjesta katoaa ilo. Tätäkin taustaa vasten ajatellen se, että vanhempi saa ladattua hetken omia akkujaan ja saa omaa aikaa ja tilaa, niin ei mielestäni ole ollenkaan huono asia. Kun vanhempi voi hyvin, hän jaksaa taas olla läsnä lapsilleen ja vastata heidän tarpeisiinsa paremmin. 

Pitääkö oma aika ansaita ja onko se itsekästä?

Pohdittuamme syitä vanhempien kanssa siihen, että miksi oman ajan ottaminen tuntuu vaikealta, niin taustalta löytyi mm. kokemusta siitä, että omaa aikaa ei ansaitse, tai että sen ottaminen on itsekästä. Ensinnäkin puretaan nyt suoraan tämä ajatus oman ajan ansaitsemisesta. Omaa aikaa ei tarvitse ansaita! Jokaisella meistä on tarve omalle ajalle ainakin silloin tällöin. Jos sinusta tuntuu, että et ansaitse omaa aikaa, niin kannattaa pysähtyä hetki  pohtimaan mistä ajatus itsellä kumpuaa? Miksi koet, että et ansaitse omaa aikaa? 

Tärkeätä on myös tiedostaa, että oman ajan ottaminen ei ole itsekästä, vaan välttämätöntä vanhemman hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta. pitkässä juoksussa se että vanhempi on jaksavampi ja hyvinvoiva tuo hyvinvointia koko perheelle, varsinkin lapsille.

Pieni hyvän olon hetki itselle -harjoitus

Välillä kuitenkin saattaa olla tilanne, että vanhemman on vaikeaa löytää arjesta tilaa pidemmälle omalle ajalle, niin tällöin olisi hyvä, että jokaiseen päivään kuuluisi kuitenkin jonkinlainen hyvän olon hetki. Pieni hetki itselle. Sellainen hetki, joka toisi hyvää mieltä ja lisäisi voimavaroja. Positiivisen psykologian mukaan meidän kannattaisi tavoitteellisesti aiheuttaa itsellemme hyvää oloa päivittäin. Tämä lisää meidän hyvinvointia, voimavaroja ja jaksamista arjessa.

Hyvän olon hetki -harjoitus:

Suunnittele ennalta kahden viikon ajalle  jokaiseen arkipäivään pieniä hetkiä jotka tuovat sinulle hyvää mieltä. Nämä ovat hyvän olon hetkiäsi.

Nämä hyvän olon hetket voivat olla ihan pieniäkin juttuja, kuten kahvitauko, lämmin suihku, hyvän musiikin kuuntelu, 

Tärkeintä näissä hyvän olon hetkissä on määrä ja toistuvuus: mitä useammin saat luotua itsellesi myönteisiä tunteita, niin sitä varmemmin myönteinen mieliala vahvistuu ja säilyy.

Varsinkin kuormittavassa elämäntilanteessa on hyvä, että jo aamulla herätessä on varmaa, että jotakin mukavaa on odotettavissa päivän aikana.

Kirjoita sun hyvän olon hetket ylös ja  kiinnitä ne näkyvälle paikalle, esimerkiksi jääkaapin oveen.


Kirjoittaja Hanna Poikkilehto on Sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Voit tutustua häneen hänen täällä tai Instagramissa @oivallusakatemia

Minusta

Hanna on kokenut sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja neuropsykiatrinen valmentaja. Hän on myös kahden lapsen äiti, vaimo ja yrittäjä.

Yrityksessään Oivallus Akatemiassa Hanna työskentelee yksilöiden ja pariskuntien kanssa tukien asiakkaitaan löytämään vahvuuksiaan, voimavarojaan ja uusia näkökulmia elämäänsä. Hän iloitsee voidessaan tukea asiakkaitaan löytämään juuri heille sopivat keinot ja voimavarat, joilla he pääsevät eteenpäin välillä hyvinkin haastavista tilanteista. Hannan 13 vuoden työkokemus sosiaalialalta takaa ammattitaidon ja inhimillisen lähestymistavan.

Oletko valmis muutokseen? Hanna auttaa sinua löytämään voimavarasi, vahvuutesi ja tukee sinua toivomasi tulevaisuuden rakentamisessa.


Linkkejä


Seuraa somessa



Avainsanat