Oivallus Akatemian vastaanottotila, sisustus,Postikatu 8, 4krs, Järvenpää

Pariterapia

Ratkaisukeskeinen pariterapia on lyhytkestoista terapiaa, jossa painotetaan voimavaroja ja ratkaisujen löytämistä parisuhteen solmukohtiin. Terapiakäynneillä pohditaan, mitä muutoksia tarvitaan, jotta toivottu arki ja yhteinen elämä voisivat toteutua.

Pariterapiassa kohtaan teidät aina kunnioittavasti ja puolueettomasti riippumatta tilanteestanne. Pyrkimyksenäni on, että luomme tapaamisiin turvallisen keskusteluilmapiirin niin, että molemmat tulevat kuulluksi ja ymmärretyksi.

Joskus parisuhde voi tuntua olevan täysin umpikujassa. Syitä parisuhteen haastavaan tilanteeseen on varmasti yhtä monta kuin on pariskuntiakin, joten myös ratkaisut tilanteesta selviämiseksi ovat aina parin itsensä näköisiä. Parisuhteen ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi mustasukkaisuutta, haasteita parin välisessä kommunikoinnissa, arvostuksen puutetta, tai uskottomuutta. Lisäksi tyytymättömyys ja pettymys esimerkiksi pariskunnan vuorovaikutukseen, kotitöiden jakautumiseen, läheisyyden määrään, seksin määrään, rahankäyttöön tai lasten kasvatukseen voi johtaa ristiriitoihin.

Oivallus Akatemian pariterapiassa terapeutti tukee asiakkaita kun he määrittelevät ja pohtivat, mitä he haluavat parisuhteestaan. Terapiassa voidaan keskustella parisuhteensuhteen ongelmakohdista, sekä molempien kumppanien toiveista, tarpeista ja tunteista. Terapia tapaamisten aikana voidaan tarkastella parin välistä vuorovaikutusta, sekä löytää toimivampia vuorovaikutustapoja. Terapiassa pohdimme parisuhteen kannattelevia tekijöitä ja selviytymiskeinoja,  joilla haastavista tilanteista voidaan päästä eteenpäin.

Kun kohtaamme kriisin reagoimme siihen jokainen omalla tavallamme. Tyypillisiä tapoja reagoida parisuhteen kriisi- ja riitatilanteissa ovat esimerkiksi puolustautuminen, vetäytyminen, toisen osapuolen halveksuminen, tai kritisointi. Tavat reagoida kriisi- tai riitatilanteeseen saattaa kuitenkin ajaa kumppaneita vielä enemmän erilleen ja saada tilanteen vielä suurempaan solmuun.

Parisuhteeseen vaikuttavat väistämättä muun muassa molempien aiempi elämänhistoria, oma ja puolison kiintymyssuhdemalli ja aiemmat ihmissuhteet. Menneisyyden vaikutuksen tiedostaminen omaan käyttäytymiseen auttaa ymmärtämään itseä ja toista paremmin. Pariterapiassa voidaan opetella tunnistamaan ja ilmaisemaan omia tunteita, sekä tarpeita rakentavasti. Tärkeää on myös että pari oppii kuuntelemaan toista, asettumaan toisen asemaan ja  ymmärtämään toisen näkökulman asioihin.

Pariterapiaan voi tulla, vaikka suuria ongelmia parisuhteessa ei vielä olisi ilmennyt. Lyhytterapiassa voidaan käsitellä parisuhteen potentiaalisia haasteita ja näin ehkäistä suurempien kriisien syntymistä.

Pariterapiaan on hyvä hakeutua myös silloin, kun harkitaan eroa tai kun ero on jo tapahtunut. Lyhytterapiassa tutkitaan uusia näkökulmia ja toimintamalleja uudessa tilanteessa. Kun eroa pohtivalla pariskunnalla on lapsia, niin asioita on hyvä pohtia myös lasten näkökulmasta. Tähänkin parilyhytterapiasta voi hakea tukea. On tärkeää taata, että kaikki perheenjäsenet kokevat tarpeidensa ja tunteidensa tulevan kuulluksi erotilanteessa. Hyvin hoidettu ero helpottaa jatkossa kaikkien asianosaisten ja heidän läheistensä elämää.

Pariterapiassa työskentely voi toteutua pariskunnan yhteisinä ja myös molempien omina tapaamisina. Työskentelyn tapa ja kesto riippuu pariskunnan yksilöllisestä tilanteesta, tarpeesta  ja toiveista. 

Ota yhteyttä, niin varataan teille sopiva aika pariterapiaan.

Uusille pariterapia asiakkaille maksuton tutustumispuhelu!

Tarjoan uusille asiakkaille mahdollisuuden ilmaiseen tutustumispuheluun. Tutustumispuhelu ei sitouta sinua mihinkään, vaan antaa sinulle mahdollisuuden tutustua minuun ja katsoa olisinko juuri oikea terapeutti sinun tarpeisiisi. Tutustumispuhelun kesto on n. 20 minuuttia.

Pariterapiasta voi saada tukea esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Parisuhdekriisit
  • Mustasukkaisuus
  • Seksuaaliset pulmat parisuhteessa
  • Parisuhteen huoltaminen
  • Parisuhteen vuorovaikutus
  • Yhteyden puute parisuhteessa kumppanien välillä
  • Sairauden vaikutus parisuhteeseen
  • Ero pohdinnat
  • Haasteet vanhemmuudessa
  • Raskauteen, äitiyteen, tai isyyteen liittyvät pohdinnat
  • Erimielisyydet lasten kasvatuksessa
  • Uusperheen haasteet
  • Haasteet perheen sisäisessä vuorovaikutuksessa
  • Eron jälkeinen vanhemmuus

Lue lisää pariterapiaan liittyvistä aiheista blogistani, kuten Turvallisuuden tunne on parisuhteen perusta. Miten luoda turvaa parisuhteessa?