Usein puhutaan rajojen asettamisesta muille, mutta tässä blogitekstissä käsittelen rajojen asettamista itselle. On tärkeää oppia asettamaan rajoja itselle ja muille, koska rajat lisäävät meidän hyvinvointia. Meistä jokaisella on vastuu pitää huolta itsestä, omista rajoista ja järjestää aikaa omalle hyvinvoinnille. Koen että itselle asetetut rajat ovat rakkautta itseä kohtaan.
Haluan nyt normalisoida tämän asian, nimittäin jokaisella meistä on asioita, joissa toivoisimme osaavamme asettaa parempia rajoja itsellemme. Esimerkiksi itseäni ja varmasti monta muutakin haastaa usein esimerkiksi nukkumaan meneminen ajoissa. Valvominen illasta tuntuu illalla hyvältä ajatukselta, mutta aamulla väsyneenä huomaa taas huijanneensa itseään. Näin olen venyttänyt omia rajojani ja heikentänyt omaa jaksamistani arjessa.
Rajojen asettaminen itselle voi tuntua hankalalta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi kännykän käytön vähentäminen, ajoissa nukkumaan käyminen, riittävä liikunta, tavaroiden ostaminen / shoppailu, tai alkoholin kulutuksen vähentäminen. Tottakai tiedämme, että kännykän käytön vähentäminen voi lisätä hyvinvointia, kun keskitymme muihin elämässämme merkityksellisiin asioihin ja vietämme enemmän aikaa läheistemme kanssa. Oma elämä alkaa tuntua mielekkäämmältä, kun vähennämme sosiaalisessa mediassa viettämäämme aikaa. Tällöin vähennämme myös aikaa, jolloin vertailemme itseämme ja elämäämme sosiallisen median luomaan illuusioon täydellisestä elämästä. Tiedostamme myös, että ajoissa nukkumaan käyminen tuo lisää virtaa seuraavaan päivään ja että riittävä liikunta saa meidät jaksavammiksi, nukkumaan paremmin ja voimakkaammiksi. Osa meistä taas shoppailee tilinsä tyhjäksi ja on loppukuusta ongelmissa rahojensa riittämisen kanssa. Alkoholin käytön vähentämisestä puhumattakaan.
Kun me tiedetään kaikki tämän, niin mikä saa meidät kerrasta toiseen venyttämään rajojamme ja heikentämään sitä omaa hyvinvointiamme?
Tottumukset: Aivomme nauttivat rutiineista ja tottumuksista. Kun olemme eimerkiksi tottuneet käyttämään kännykkää juuri ennen nukkumaanmenoa, tai palkitsemaan itsemme ostoksella, on vaikea muuttaa meille tuttua käyttäytymistä toiseksi.
Välitön mielihyvä: Kännykän käyttö, shoppailu, tai alkoholi voivat tarjota meille välitöntä mielihyvää ja helpotusta esimerkiksi stressiin, tylsistymiseen ja ahdistukseen. Pitkäaikaiset hyödyt ja asiat joiden eteen joudumme ponnistelemaan enemmän, kuten parempi uni, tai liikunta eivät aina tunnu yhtä houkuttelevilta.
Ympäristön paineet: Sosiaalinen media, mainonta ja jopa ystävä piirimme voivat luoda paineita tietynlaiseen kulutukseen ja tiettyihin elämäntapoihin.
Itsekurin puute: Itsekurin ylläpitäminen vaatii jatkuvaa työtä ja voi olla erityisen haastavaa silloin, kun olemme väsyneitä tai stressaantuneita.
Pelko epäonnistumisesta: Jos olemme aiemmin yrittäneet muuttaa tapojamme ja epäonnistuneet yrityksessämme saatamme pelätä uutta epäonnistumista. Saatamme tällöin lakata yrittämästä.
Miksi itselle vedetyistä rajoista on hyötyä?
Rajojen asettaminen on osa itsensä rakastamista ja hoivaamista, eli itsestä huolen pitämistä. Itselle vedetyillä rajoilla ja päivittäisillä valinnoilla me voidaan vaikuttaa omaan elämänlaatuun.
Itselle vedetyistä rajoista voi olla hyötyä mm. talousasioiden hoidossa (rahat riittää koko kuukauden), parisuhteessa (kun voin hyvin, niin parisuhdekin voi paremmin), työelämässä (saan asioita aikaiseksi ja en uuvu), Ihmissuhteissa (olen jaksavampi, vähemmän stressaantunut, pinnani on pidempi), oman hyvinvoinnin tukemisessa ja oman ajankäytön suunnittelussa. Se miten toimimme ja millaisia rajoja itsellemme asetamme määrittää sen miten vaikutamme itse itseemme. Tottakai itseä on lupa muun muassa hemmotella ja näin pitääkin tehdä, mutta jokaiseen mielitekoon ei kuitenkaan voi sortua!
Esimerkkejä mahdollisista rajoista itselle:
- Sen hyväksyminen että en pysty kaikkeen
- kieltäydyn asioista, joista en pidä
- Nukun silloin, kun minua väsyttää ja käyn ajoissa nukkuman iltaisin
- suon itselleni riittävän levon ja tauot päivän aikana
- Noudatan useimpina päivinä itselleni luomaa päivärutiinia
- Järjestän aikaa asioille, jotka tuottavat minulle iloa
- Jaan tehtäviä myös muille, enkä yritä tehdä kaikkea itse (esim. perheessä kotityöt)
- Kieltäydyn asioista, jotka hukkaavat arvokasta aikaani
- Jos juon alkoholia, niin otan vain 1-2 annosta
- Syön herkkuja kohtuudella
- Syön säännöllisesti, tavalla joka tukee omaa hyvinvointiani.
- Pidän ruokatauoista kiinni työpäivän aikana.
- Rajoitan somen selamista, esim. ilta 8 jälkeen en enää roiku somessa, en ota ruokailu hetkiini kännykkää mukaan
- Teen jotakin mukavaa liikuntaa esim. 3 kertaa viikossa
- En hauku itseäni, enkä puhu itselleni ilkeästi sisäisesti, enkä muiden ihmisten seurassa.
- Kun olen hermostunut, niin kannustan itseäni
- Lopetan sarjojen katselun illalla tuntia aiemmin
Miten saisimme asetettua itsellemme rajoja ja pidettyä niistä kiinni ja miten päästä rajojen asettamisessa alkuun?
Rajojen asettaminen vaatii pohdintaa siitä, että millaisia rajoja koet itse tarvitsevasi juuri nyt. Suurin haaste on kuitenkin se, että kuinka lopulta pystymme toteuttamaan itselle asettamiamme rajoja ja pysymään niissä. Tärkeä kysymys on se, että miksi tietyn rajan asettamisesta on minulle hyötyä ja mitä hyötyä siitä saan. Tietenkin myös se, että itseltä löytyy aito motivaatio asian parantamiseen ja rajoissa pysymiseen on tärkeää. Meistä kukaan ei halua tavoitella asioita, jotka kokee itselleen tarpeettomiksi.
Itselle annettujen lupausten pitäminen ei siis aina ole helppoa. Saatamme alkaa sabotoimaan itseämme esimerkiksi nojautumalla meidän omiin vanhoihin käytösmalleihin. Myös meidän oma sisäinen puhe saattaa haitata tavoitteen toteuttamista ja rajoista kiinni pitämistä. Kielteinen sisäinen puhe saattaa muuttaa meidän kielteiset ajatukset onnistumisesta todeksi jolloin epäonnistumme. Ei ole helppoa onnistua, jos ajattelemme jo valmiiksi, että “en minä pysty”.
Näin pääset alkuun itsellesi asetettavien rajojen pohtimisessa ja niistä kiinni pitämisessä:
- Tunnista sun omat tarpeet: Mikä saa sut tuntemaan olosi hyväksi? Mitä asioita sä tarvitset jaksaaksesi paremmin arjessa? Kun tiedät sun omat tarpeet, niin sä pystyt helpommin asettamaan rajoja niiden mukaisesti.
- Aseta itsellesi realistisia tavoitteita: Älä yritä muuttaa kaikkea kerralla! Tämä on tärkeää, nimittäin pienin askelin etenemällä me päästään aina parempaan lopputulokseen, kuin ottamalla valtavan isoja tavoitteita. Aloita siis pienistä tavoitteista ja palkitse itsesi niiden saavuttamisesta.
- Luo arkeesi ja elämääsi rutiineja: Rutiinit tuo säännöllisyyttä elämään ja helpottavat tavoitteiden saavuttamista. Esimerkiski, kokeile käydä nukkumaan iltaisin samaan aikaan ja kokeile herätä samaan aikaan joka aamu. Kokeile, varata aikaa liikunnalle ja rentoutumiselle. Kokeile ottaa joka päivä pieni hengähdys tauko kesken työpäivän. Mikä voisi olla sun elämään sopiva ja sun elämää parantava uusi rutiini, vai vahvistatko jotakin jo olemassa olevaa rutiinia?
- Opettele sanomaan ei: Tämä on yksi tärkeimmistä taidoista rajojen asettamisessa. Kun sinuun kohdistuu paineita, harjoittele kieltäytymistä kohteliaasti mutta varmasti. EI en ota alkoholillista juomaa tänään, koska haluan varjella yöuniani. Ei kiitos en olta nyt lisää, nimittäin en halua syödä itseäni ähkyyn, koska siitä tulee minulle huono olo.
- Huomaa sun omat ajatukset ja tunteet: Kun huomaat sun ajatukset ja tunteet, niin tulet tietoiseksi siitä, mitä ajattelet ja tunnet eri tilanteissa. Tämä auttaa sua ymmärtämään paremmin, mitä tarvitset.
- Hae tukea: Kerro sun läheisille tavoitteistasi ja pyydä heiltä tukea. Voit myös saada tukea omien rajojen asetamiseen esim. terapiasta tai valmennuksesta.
- Ole armollinen itseäsi kohtaan: Kaikki ei onnistu aina ensimmäisellä yrittämällä. Anna sulle riittävästii aikaa ja tilaa oppia uusia rajoja,keinoja ja tapoja.
Kun sä oot tunnistanut sun tarpeet ja tarvittavat rajat, niin aseta itsellesi pieniä ja konkreettisia tavoitteita liittyen toivomaasi muutokseen rajojesi kanssa. Tavoite on hyvä pilkkoa mahdollisimman pieniin osiin ja edetä tavoitteen saavuttamisessa pienin askelin. Näin tavoite ei tunnu täysin saavuttamattomalta. Älä yritä muuttaa useita asioita kerralla, vaan etene yksi tavoite kerrallaan.
Pohdi seuraavia kysymyksiä rajojen asettamisesta (vastaukset kannattaa kirjoitaa ylös, joten tarvitset kynää ja paperia. Jos et halua kirjoittaa, niin voit myös äänittää vastauksesi vaikka kännykkääsi).
- Millaisia rajoja haluaisit asettaa itsellesi?
- Millaisia rajoja tarvitset voidaksesi hyvin?
- Mieti hetki, että millaisissa asioissa, tai tilanteissa sinun on vaikeaa asettaa itsellesi rajoja?
- Millaista elämäsi on silloin, kun sinulla on riittävät rajat itsellesi?
- Miten näiden rajojen parantaminen tekisi elämästäsi parempaa? Mitä hyvää ne sinulle toisi?
- Mikä saattaisi hankaloittaa näistä rajoista kiinni pitämistä?
- Mikä auttaisi minua pitämään näistä rajoista paremmin kiinni?
- Keneltä voisin saada tukea rajojen asettamiseksi itselleni ja kenelle voin kertoa tavoittestani
- Millaista tukea tarvitsisin heiltä?
- Kuinka paljon uskon siihen, että onnistun pitämään asettamistani rajoista kiinni?
- Mitä minun tulisi tehdä, jotta uskoisin onnistumiseeni enemmän, eli mikä pieni konkreettinen asia saisi minut uskomaan enemmän onnistumiseeni?
- Pohdi, tarvitsisinko ammattilaisen apua ja tukea onnistumisen tueksi?
Rajojen asettaminen itselle on siis meille hyväksi, vaikkakin se on joskus hiukkasen vaikeaa. Oikeilla keinoilla ja motivaatiolla omaa toimintaa ja tottumuksia on mahdollista muuttaa toivottuun suuntaan.
Muista että tukea on saatavilla ja haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Oivallus Akatemia on tukenasi, kun tarvitset keinoja muutokseen. Ota rohkeasti yhteyttä: Yhteydenotot ja ajanvaraus
Kirjoittaja Hanna Poikkilehto on Sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Voit tutustua häneen hänen täällä tai Instagramissa @oivallusakatemia
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.