Tässä blogitekstissä kerron milloin kannattaa hakeutua pariterapiaan ja millaisiin haasteisiin pariterapia voi auttaa.
Pariterapia auttaa, kun yhteys katoaa
Parisuhteen yksi merkittävimmistä voimavaroista on tunne kumppanien välisestä yhteydestä, eli siitä, että toinen kuulee, ymmärtää ja haluaa olla lähellä. Kun tämä yhteys alkaa hiipua, tilalle voi hiipiä repivät riidat, turhautuminen, yksinäisyys ja väärinymmärrykset.
Saattaa olla, että pariskunnan keskustelut ja riidat toistavat itseään, arki on muuttunut suorittamiseksi, tai toinen vetäytyy yhä useammin omaan kuoreensa. Tällaisissa hetkissä pariterapia voi palauttaa kadonneen yhteyden ja auttaa rakentamaan sen uudelleen.
Pariterapia on hyödyksi silloin, kun kriisi yllättää
Elämään ja pitkään parisuhteeseen mahtuu vaiheita, jotka horjuttavat vahvintakin suhdetta. Uupumus, sairaus, työpaineet, vanhemmuuden kuormitus tai vaikkapa uskottomuus voivat ravistella parisuhdetta pohjia myöten. Kriisin keskellä puhuminen voi olla vaikeaa. Tällöin ulkopuolinen ja puolueeton ammattilainen voi olla korvaamaton tuki tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi. Pariterapia voi olla hyvä tuki, kun tarvitaan tukea ja keinoja tilanteen selkiyttämiseksi ja tilanteesta eteenpäin pääsemiseksi.
Pariterapia tarjoaa rauhallisen ja turvallisen tilan kohdata vaikeita asioita rakentavasti ja löytää yhdessä uusia tapoja ymmärtää itseä ja toista.
Pariterapia toimii kriisejä ennaltaehkäisevänä tukena
On viisautta hakea tukea jo silloin, kun suhteessa ei ole isoja ongelmia, mutta halutaan vahvistaa kumppanien välistä vuorovaikutusta, ymmärtää toista syvemmin, tai löytää yhteisiä tapoja toimia arjessa. Pariterapia ei ole vain kriisin hoitoa, vaan myös suhteen huoltoa niin, että pahimmat suhteen karikot voitaisiin välttää.
Pariterapia ei siis ole tarkoitettu vain kriisitilanteisiin. Se voi auttaa ennaltaehkäisevästi vahvistamaan suhdetta ja selkiyttämään yhteisiä tavoitteita.
Ratkaisukeskeisessä työskentelyssä keskitytään siihen, mikä toimii, mitä toivotaan ja miten näitä asioita voidaan lisätä arkeen. Tavoitteena ei ole jäädä vatvomaan menneitä, vaan löytää askelia kohti parempaa ja molemmista kumppaneista hyvältä tuntuvaa yhteistä tulevaisuutta.
Milloin kannattaa hakeutua pariterapiaan?
Moni miettii pariterapiaan tuloa liian pitkään. On voitu olla jo vuosia tyytymättömiä suhteen tilaanteesen. On saatettu yrittää korjata tilannetta, mutta se on korjaantunut vain hetkeksi. Lopulta tilannetta liikaa venytettyä saatetaan olla jo isomman kriisin keskellä ja pohtia, että mitä jos toivoa ei enää ole ja ero tulee yrityksistä huolimatta?
Totuus on, että pariterapiaan ei kannata tulla vasta sitten, kun kriisi on jo syvimmillään. Usein muutokset tapahtuvat kivuttomammin silloin, kun hakeudutaan ajoissa keskusteluavun piiriin. Olisikin hyvä, että pariterapiaan hakeuduttaisiin jo silloin, kun asiat ovat vielä suhteellisen pieniä, eikä pariterapiaan tulo olisi se parisuhteen viimeinen hätähuuto.
Monesti kuitenkin käy niin, että pariskunta tulee terapiaan viimeisenä keinonaan pelastaa suhde. Tällöinkin tilanteessa on vielä toivoa, jos molemmilla on tahtoa työskennellä parisuhteen parantamiseksi.
”Pariterapiaan tuleminen ei ole merkki epäonnistumisesta, vaan se on rohkea teko paremman parisuhteen ja molempien kumppanien hyvinvoinnin puolesta.”
Pariterapiaan kannattaa hakeutua viimeistään silloin, kun kumppani alkaa tuntua etäiseltä, riitoja syntyy toistuvasti samoista aiheista, läheisyys on vähentynyt, molemmilla on tunne, ettei tule ymmärretyksi, tai parisuhteen asiat painavat mieltä, eivätkä keskustelut kumppanin kanssa tunnu vievän eteenpäin. Pariterapiaan kannattaa hakeutua myös silloin, kun parisuhteen haasteet alkavat kuormittaa jompaa kumpaa, tai molempia parisuhteen osapuolia niin, että omat keinot tuntuvat riittämättömiltä.
Jos tuntuu, että jokin on pielessä, mutta ette tiedä mistä aloittaa tai miten puhua asioista rakentavasti, pariterapia voi tarjota ulkopuolisen näkökulman ja konkreettisia työkaluja parempaan ymmärrykseen ja yhteyteen.
Syitä hakeutua pariterapiaan:
- Jos sinulla on tunne, että suhteenne tilanne kaipaa muutosta.
- Arki on täyttynyt velvoitteista ja parisuhden on jäänyt kaiken kiireen alle. Saatatte tämän vuoksi kärsiä etäisyydestä, ristiriidoista tai yksinäisyydestä. Haluatte parantaa tilannetta ja löytää keinoja vaalia parsuhteenne hyvinvointia myös arjen keskellä.
- Toivotte yhteyden vahvistuvan.
- Kaipaatte yhteisiä keskusteluja ja pysähtymistä parisuhteen äärelle.
- Olette saattaneet kohdata ison suhdettanne ja luottamusta koettelevan kriisin, kuten pettäminen.
- Parisuhteessanne esiintyy mustasukkaisuutta
- Teillä on paljon selvittämättömiä riitoja. Riitanne kiertävät kiertävät kehää ja aiheuttavat välillenne ongelmia
- Haluatte hoitaa parisuhdettanne ja ennaltaehkäistä isompien kriisien syntymistä.
- Teillä on vaikeuksia puhua tunteista tai tarpeista
- Olette kokeneet ison elämänmuutoksen (kuten lapsen syntymä, sairastuminen, työuupumus, muutto)
- Teillä on pulmia läheisyyden tai seksuaalisuuden kanssa
- Raskauteen, äitiyteen, isyyteen tai vanhemmuuteen liittyvät pohdinnat ja haasteet. Erimielisyydet lasten kasvatuksessa
- Koette haasteita perheenne sisäisessä vuorovaikutuksessa
- Jomman kumman puolison oma kriisi vaikuttaa parisuhteeseen
- Pohditte eroa
- Eron jälkeinen vanhemmuus, tai uusperheen haasteet
Pariterapiaan hakeutuminen ei ole merkki epäonnistumisesta, vaan osoitus välittämisestä, sekä halusta rakentaa parempaa yhteyttä ja lisätä molempien parisuhteen osapuolten hyvinvointia.
Oivallus Akatemian pariterapia
Oivallus Akatemiasta on saatavilla parisuhteen hyvinvointia tukevia palveluita, kuten pariterapiaa ja parikriisi-interventioita. Oivallus Akatemian pariterapiassa pariskunta saa tukea omien ja yhteisten toiveiden ja yhteisen suunnan selkiyttämisessä. Terapeutin avulla voidaan käsitellä suhteen kipukohtia sekä kummankin osapuolen tunteita, tarpeita, toiveita ja odotuksia. Tapaamisissa voidaan tutkia parin välistä vuorovaikutusta ja etsiä keinoja tehdä siitä toimivampaa ja rakentavampaa. Terapiassa tarkastellaan myös suhdetta kannattelevia voimavaroja ja etsitään yhdessä keinoja, joiden avulla vaikeistakin tilanteista voidaan päästä eteenpäin.
Oivallus Akatemian pariterapia tarjoaa turvallisen, lämminhenkisen ja ratkaisukeskeisen tilan keskustella parisuhteen kipukohdista ja löytää uusia keinoja, sekä näkökulmia tilanteen ratkaisemisesi.
Oivallus Akatemian pariterapia palvelut on saatavilla Järvenpään keskustassa, hyvien kulkuyhteyksien päässä koko Uudenmaan alueelta (Kerava, Hyvinkää, Pornainen, Tuusula, Sipoo, Helsinki, Espoo, Vantaa, Mäntsälä), sekä etätapaamisina kaikialta suomesta.
Voit tutustua Oivallus Akatemian pariterapiaan lisää täältä:
Oivallus Akatemian pariterapia
Parikriisi- interventioon voit tutustua lisää täällä: Oivallus Akatemian Pariksiiri-interventio
Kirjoittaja Hanna Poikkilehto on Sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Voit tutustua häneen hänen täällä tai Instagramissa @oivallusakatemia
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.