Tässä blogipostauksessa kerron mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia, millaisissa asioissa ratkaisukeskeisestä lyhytterapiasta voi olla apua ja kenelle ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tehokas keino tukea oman mielen hyvinvointia haastavissa elämäntilanteissa ja mielenterveyden haasteissa. Jokaisen ihmisen elämässä tule eteen vaiketa aikoja, kriisejä ja muutos vaiheita. Näissä tilanteissa mielenterveytemme ja hyvinvointimme saattaa olla vaakalaudalla, jolloin saatamme tarvita tukea asioiden ratkaisemiseksi. Helposti saavutettavat ja tehokkaat hoitomuodot ovatkin tärkeässä asemassa mielen hyvinvoinnin hoitamisessa ja ylläpitämisessä.
Mitä on ratkaisukeskeinen lyhytterapia?
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on matalan kynnyksen keskusteluapua ja mielenhuoltoa, joka sopii tueksi monenlaisiin elämässä tapahtuviin muutoksiin, käänneköhtiin ja kriiseihin. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tehokas hoitokeino mm. lievien mielenterveyden haasteiden hoitamisessa. Lyhytterapiaan ei tarvitse olla lääkärin lähetettä, vaan terapiaan voi tulla hyvin matalalla kynnyksellä. Lyhytterapiaan pääseekin usein nopealla aikataululla.
Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa keskitytään löytämään asiakkaan voimavarat ja vahvuudet. Näitä vahvuuksia hyödynnetään muutoksen aikaansaamiseksi ja asiakkaan itse terapialle asettamiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Terapeutilla ei ole olemassa oikeita vastauksia asiakkaan tilanteeseen, vaan vastaukset löytyvät aina asiakkaasta itsestään. Terapeutin tehtävänä on olla asiakkaan tukena ja rinnallakulkijana. Yksi tärkeimmistä terapeutin käyttämistä menetelmistä onkin oikeanlaisten kysymysten avulla auttaa asiakasta kohti hänen omia oivalluksiaan. Pelkät oivallukset eivät kuitenkaan riitä, vaan terapiassa tavoitteeseen pääseminen vaatii asiakkaalta myös motivaatiota toteuttaa tarvittavia muutoksia elämässään.
Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa katse on pääosin tulevaisuudessa ja siinä, mitä asiakas tulevaisuudeltaan toivoo. Asiakkaan menneisyyttä tutkitaan terapiassa vain juuri niin paljon, kun hänen tilanteensa edistämiseksi on tarvetta. Menneisyydestään asiakas saakin kertoa juuri sen verran, kuin hän kokee tarpeelliseksi ja terapian kanalta on hänen mielestään oleellista. Menneisyydestä voidaan etsiä mm. keinoja, joiden avulla asiakas on selviytynyt aiemmista haastaviasta tilanteista ja ajoista elämässään.
Ratkaisukeskeisyydessä ajatellaan, että jokainen asiakas on oman elämänsä paras asiantuntija ja hänen elämänsä, sekä elämäntilanteensa on aina ainutkertainen. Tämän vuoksi myös keinot, joilla asiakkaan tilanne kohenee ovat yksilölliset. Terapian aikana etsitään jokaiselle asiakkaalle ne juuri hänelle oikeanlaiset keinot ja ratkaisut tilanteen parantamiseksi.
Kenelle ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii?
Ratkaisukeskeinen lyhytterapiaan voi tulla oikeastaan ihan kuka vain. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii todella hyvin tueksi elämässä eteen tuleviin haasteisiin, kriiseihin ja elämän muutosvaiheisiin. Se sopii myös lievempien mielenterveyden haasteiden hoitamiseen. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii mielen oireiluun, joka ei ole vielä pitkittynyttä ja pahasti kriisiytynyttä.
Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa. Jos lyhytterapia ei ole asiakkaalle riittävä hoitomuoto asiakas ohjataan hänelle oikeanlaisten palveluiden piiriin esimerkiksi lääkärille, tai psykoterapeutille.
Miten ratkaisukeskeinen lyhytterapia voi auttaa juuri sinua ja mitä hyötyä siitä voi sinulle olla?
- Ratkaisukeskeinen lyhytterapia auttaa sinua löytämään konkreettisia keinoja ja ratkaisuja ongelmallisiin elämäntilanteisiin ja kriiseihin nopeasti, sekä tehokkaasti.
- Lyhytterapiassa keskitytään löytämään sinun vahvuuksiasi ja voimavarojasi, sekä hyödyntämään niitä haluttuun tavoitteeseen pääsemiseksi.
- Lyhytterapia auttaa sinua tekemään positiivisia muutoksia elämääsi. Terapiassa voit saada uusia näkökulmia, kehittää ongelmanratkaisutaitojasi ja parantaa hyvinvointiasi lyhyessä ajassa.
- Olosi usein paranee, kun voit kekustella asioistasi luotettavan ja ammattitaitoisen terapeutin kanssa.
- Terapeutti auttaa sinua asettamaan selkeitä, saavutettavia ja konkreettisia tavoitteita, sekä tukee sinua, kun työskentelet niiden saavuttamiseksi.
- Lyhytterapia sopii avuksi mm: stressiin, ahdistuneisuuteen, masennukseen, uupumukseen, ihmissuhdeongelmiin, perhe-elämän haasteisiin, parisuhteen haasteisiin, vanhemmuuden kysymyksiin, työpaineisiin, kriiseihin, itsetunto-ongelmiin, haitalliseen itsekritiikkiin, oman itsen tutkiskeluun ja tueksi elämän muutos vaiheissa, sekä elämäntapamuutokseen.
- Ratkaisukeskeinen Lyhytterapia on tehokasta. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia keskittyy siihen, millaista elämää juuri sinä haluat elää ja mitä elämältäsi toivot. Tämän pohjalta terapiassa pyritään löytämään juuri sinulle oikeanlaisia ratkaisuja tilanteesi helpottamiseksi ja eteenpäin pääsemiseksi. Kun keskitytään tulevaisuuteen, eikä jäädä jumiin menneisyyteen, niin sinun on mahdollisuus saavuttaa konkreettisia tuloksia lyhyemmässä ajassa.
- Terapian kesto on usein 1-20 terapia kertaa, tai tarvittaessa pidempäänkin. Terapia kertoja on juuri niin monta, kuin koet tarvitsevasi. Terapiassa ei siis käydä monia vuosia, vaan terapian kesto on juuri niin pitkä, kuin tarvetta on. Koska hoitojakso on näin ollen usein lyhyempi, niin se on taloudellisesti edullisempaa verrattuna pitkäkestoisiin terapioihin.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia Oivallus Akatemiassa
Oivallus Akatemiassa sinut kohdataan, tulet kuulluksi ja voit keskustella tilanteestasi Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan kouluttautuneen ammattilaisen kanssa.
Oivallus Akatemian lyhytterapiassa etsimme sinulle oikeanlaiset keinot tilanteesi helpottamiseen. Tavoitteena on, että voisit elää elämää, joka tuntuu sinusta hyvältä, omalta, sekä merkitykselliseltä. Tervetuloa tutustumaan Oivallus Akatemian terapia ja valmennuspalveluihin!
Voit varata ajan Oivallus Akatemian terapioihin ja valmennuksiin täältä:
Terveisin,
Hanna
Kirjoittaja Hanna Poikkilehto on Sosionomi (AMK), ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja. Voit tutustua häneen hänen täällä tai Instagramissa @oivallusakatemia
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.